Henkilökohtainen hygienia ja terveys ovat asioita, joihin voi käyttää niin paljon rahaa kuin sielu sietää. Katto ei tule ihan heti vastaan. Kampaamot myyvät shampoita ja hoitoaineita, hiusvahoja ja ties mitä kräämejä aivan uskomattomilla hinnoilla. Ihokarvojen ajamiseen löytyy edullisia ja ei-niin-edullisia vaihtoehtoja. Nestesaippualle löytyy ilman kosketusta toimivia annostelijoita, jotka moninkertaistavat käsienpesuun käytettävän saippuan määrän. Suihkussa höyryävän kuumaa vettä voi laskea täydellä paineella vartin tai tyytyä viileään pikapesuun.
Terveys ja sen ylläpito pitää sisällään laajan skaalan asioita liikunnasta, ravintolisiin ja marianordinien hömpötyksiin. Personal trainerille ja joogaohjaajalle voi maksaa mansikoita tai katsoa YouTubesta ohjattuja harjoituksia ilmaiseksi.
Miten vapaa hippi on minimoinut hygieniaan ja terveyteen käytettävän rahamäärän?
Käytän saippuana oliiviöljystä tehtyä palasaippuaa. 300 gramman kimpaleen saa neljällä eurolla. Palan voi pilkkoa veitsellä kolmeen osaan, jolloin yhden niistä voi ottaa suihkuun toisen vessaan ja kolmannen keittiöön. Pesen niillä kaiken: vartalon ja hiukset, kädet ja käsin tiskattavat astiat. Yksi pala kestää useamman kuukauden.
Parran ajan samanlaisella partahöylällä kuin isoisäni aikoinaan. Se tunnetaan nimellä safety razor. Itse höylä maksaa jokusen kympin, ja vaihtoterät ovat melkein ilmaisia Gilletten teriin verrattuna. Ajan parran pari kertaa viikossa ja yksi terä kestää minulla käytössä helposti kuukauden verran. Rahaa partateriin menee vuodessa alle viisi euroa. Partavaahtona toimii oliiviöljysaippua, jota sivelen kasvoille hanan alla kastellulla kädellä. Villisian karvasta valmistettua partasutia en tarvitse. Samalla höylällä ajan myös kainalokarvat. Naispuoleiset firettäjät (ja tietysti kaikki muutkin) voivat käyttää safety razoria säärikarvojen ajeluun. Teriä tuossa on vain yksi, mikä saattaa tuntua hurjalta 5-teräiseen, pehmeällä geelireunuksella ja joustavalla ajopäällä varustettuun höylään tottuneelle. Voin kuitenkin vakuuttaa, että pienen harjoittelun jälkeen paluuta muovirimpuloihin ei enää ole. Sähkökäyttöisen parranajokoneen ostaminen ei ole käynyt edes mielessä.
Deodorantin käytön olen lopettanut kokonaan. Aiemmin laitoin kainaloihin perunajauhosta, soodasta ja kookosöljystä itse tekemääni seosta. Tuostakin voisi kookosöljyn jättää huoletta pois, jolloin dödön voi laittaa vaikka vanhaan maustesirottimeen.
Hampaat pesen aivan tavallisella käsikäyttöisellä hammasharjalla, jossa on extrapehmeät harjakset. Hammastahnana käytän tavallista marketin tuubia, josta sipaisen harjaan herneen kokoisen pallon.
Ylläpidän kuntoani kävely- ja juoksulenkeillä lähimetsissä sekä tekemällä erilaisia jumppaliikkeitä kotona. Kuntoiluvälineinä toimivat harjanvarsi keppijumppaan, muutama eri kokoinen käsipaino ja kahvakuula, kuminauha, tasapainolauta, jumppapallo, leuanvetotanko ja tennispallo. Nämä on hankittu vähitellen useamman vuoden aikana, ja niiden kaikkien yhteishinta jäänee jonnekin sadan euron tietämille. Useimmat näistä on mahdollista hankkia torin kautta lähes ilmaiseksi. Netistä löytyy myös ilmaisia treeniohjelmia ja -haasteita kuten One Hundred Pushups.
Vähennä muovijätettä ja säästä rahaa
Mikään mahti maailmassa ei estä sinua kokeilemasta näitä samoja menetelmiä ja tuotteita. Nestemäiset shampoot ja saippuat on pakattu muovipulloon tai -pussukkaan, ja niitä saa jatkuvasti olla ostamassa lisää. Palasaippua sen sijaan on täyttä tavaraa. Samaten safety razorin tylsistyneet terät voi laittaa metallinkeräykseen toisin kuin viiden terän ihmeet.
Siirtymällä oliiviöljysaippuaan vähennät tuottamasi muovijätteen määrää. Nestemäiset shampoot ja saippuat on aina pakattu muovipulloon tai -pussukkaan, ja ne ovat hupaa tavaraa. Samaten partahöylän vaihto vanhaan kunnon yksiteräiseen täysmetalliseen malliin ja siirtyminen itse tehtyyn deodoranttiin, säästää sekä luontoa että rahaa. Uskallan väittää, että näillä kolmella muutoksella säästät rahaa helposti kolminumeroisen summan vuodessa. Kokeile!