Mitä kuluja talouskukkarosta maksetaan?

Meillä on paremman puoliskon kanssa sellainen arjen kulujen jakamista helpottava käytäntö, että siirrämme yhteiselle pankkitilille ennalta sovitut summat kerran kuukaudessa aina palkkapäivinämme. Näin jokaista kuittia ei tarvitse säästää ja kirjata ylös, mitä kukin on maksanut ja kuinka paljon kumpikin on toiselle velkaa. Yhteinen tili, johon molemmilla on pankkikortti, tekee talouden pyörittämisen helpoksi, kun molemmilla on muuten omat rahat. Olemme ristineet yhteisen tilimme talouskukkaroksi.

Tällä hetkellä siirrämme talouskukkaroon rahaa täsmälleen yhtä paljon. Palkkamme ovat suurin piirtein yhtä suuret, joten ratkaisu on molempien mielestä tuntunut reilulta. Tosin aiemmin palkkani ollessa selvästi suurempi sekä lyhyen työttömyysjaksoni aikana, jolloin tuloni olivat varsin vaatimattomat, siirsimme tällöinkin samat summat. Mutta kenties tuloerojen jatkossa kasvaessa jaamme kulut 50/50-periaatteesta poiketen.

Suurin talouskukkaron kautta maksetteva kuluerä on asunnon hoitovastike ja vesiennakot. Ne pysyvät kuukaudesta toiseen samansuuruisina, joten ne on ollut helppo kirjata henkilökohtaiseen kuluseurantaani erikseen ja näin olen myös toiminut. Muuten olen kirjannut kuukausikatsauksiin talouskukkaroon tekemäni siirron kohtaan ”ruoka”, mikä ei anna täysin oikeaa kuvaa rahan käytöstä.

Totuuden paljastamiseksi perkasin talouskukkaron tilitapahtumat tammi-toukokuun ajalta, ja jaoin kulut luontevilta tuntuviin kategerioihin. Tämän jälkeen laskin jokaiseen kategoriaan kuluneen kokonaissumman. Lopuksi tein vielä kaksi jakolaskua: kuinka paljon mihinkin kategoriaan on käytetty rahaa keskimäärin per kuukausi, ja mikä tästä on minun osuuteni. Laskelman lopputuloksena päädyin seuraaviin lukuihin:

  • Ruokakaupat €/kk 150
  • Kodin hankinnat €/kk 47
  • Ravintolat €/kk 27
  • Sähkö €/kk 21
  • Muut €/kk 9
  • Yhteensä €/kk 254

Ruokakaupat pitää sisällään kaikki ruokakaupoissa tehtävät ostokset eli varsinaisten ruokaostosten lisäksi hammasharja ja -tahnat, wc-paperit, pyykinpesuaineet ym. Kodin hankinnat ovat puolestaan erilaisia sisustukseen ja asunnon ehostukseen liittyviä ostoksia sekä muuttoauton vuokra. Kotiin liittyviin hankintoihin onkin kevään aikana uponnut uskoakseni jonkin verran tavanomaista enemmän rahaa muuton seurauksena.

Ravintoloihin on laskettu kaikki ulkona suoritetut ruokailut, pois lukien työpaikkaruokailut ja lounaat, jotka kumpikin maksaa erikseen omilla rahoillaan. Ravintolat sisältävät siis niin fine dining -illallisten laskut kuin jäätelökioskilta ostetut tötteröt. Sähkö pitää sisällään siirtomaksun ja energian.

Muut-kategoriaan kirjasin tilitapahtumat, joiden kohdistaminen oli vaikeaa. Näihin lukeutui käteisnosto, jonka käyttötarkoituksesta ei ollut enää muistikuvaa. Mukana oli myös muutama omille tilille tehty siirto, koska kassalla oli vahingossa vingutettu henkilökohtaista korttia.

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Mitä kuluja talouskukkarosta maksetaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s