Välittäjän arvio asunnon hinnasta

Olen muuttamassa toiselle paikkakunnalle ja sen myötä luonnollisesti miettinyt nykyisen asunnon myyntiä. Koska merkittävä osa varallisuudestani on sitoutunut asuntoon, seuraan alueen asuntomarkkinoita tiiviisti.

Suosittelen jokaiselle (kerros- tai rivitalossa asuvalle) omistusasujalle vähintäänkin korvamerkinnän tekemistä Oikotien talosivun kautta, jolloin saat sähköpostiisi tiedon aina, kun taloyhtiöstä tulee uusi asunto myyntiin tai vuokralle. Toinen tapa on pitää nettiselaimen välilehdellä sopivilla, tarpeeksi tiukoilla, kriteereillä olevaa Oikotien ja/tai Etuoven hakua auki, ja päivittää hakutulokset kerran päivässä. Ja voihan tämänkin toteuttaa hakuvahtina. Päivittäinen seuranta on tietysti talon korvamerkintään verrattuna työläämpää, mutta antaa vastapainoksi tarkemman kuvan alueen tarjonnasta ja pyyntihinnoista.

Asuntoilmoituksissa puhutaan tosiaan vain pyyntihinnoista. Toteutuneet kauppahinnat ovat eri asia. Tavalliset tallaajat voivat seurata asuntokauppojen todellisia hintoja, joilla asunnot vaihtavat omistajaa, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämän asuntojen hintatiedot -palvelun kautta.

Asuntojen välittäjillä on lisäksi käytössään alan yhteinen hintatietopalvelu, josta he näkevät toteutuneet kaupat vielä hieman tarkemmin, katuosoitteittain eli käytännössä taloyhtiöittäin. Tiedot perustuvat siihen, että jokainen välittäjä kirjaa tekemänsä kaupat järjestelmään. Ilman välittäjää tehtyjä (eli rakennusliikkeiden itse myymiä uudiskohteita sekä yksityisten myy-se-itse -myyjien) kauppoja hintatiedoissa ei ole.

Koska halusin saada mahdollisimman tarkan kuvan, minkä arvoinen asuntoni on ja kuinka paljon pätäkkää asunnon myynti toisi tililleni, soitin muutamalle välittäjälle ja kutsuin heidät kylään.

Ensimmäinen kiinteistönvälittäjä näytti padilta alueen toteutuneita hintoja. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että toteutuneita hintoja enemmän myyntihintaan vaikuttaa naapurustossa parhaillaan myynnissä olevat asunnot. Ja onhan se tietysti aivan totta, että juuri nyt myynnissä olevat asunnot ovat ostajalle ne aidot vaihtoehdot, joiden välillä tehdään vertailua. Samasta yhtiöstä vuotta aiemmin myynnissä ollutta asuntoa kun ei voi enää ostaa. Hän arvioi toteutuvan hinnan asettuvan € 205.000 – 215.000 haarukkaan.

Toinen välittäjä oli puolestaan tulostanut listan viimeisen muutaman vuoden aikana yhtiöstä myydyistä suurin piirtein samankokoisista asunnoista. Ja piti visusti huolen, että vain näytti listaa minulle, ja vei sen mennessään. Hänen suunnitelmansa oli asettaa hintapyynti € 217.000, ja pitää mahdollisimman paljon yksityisesittelyjä ennen kahden viikon kuluttua pidettävää varsinaista ensiesittelyä. Näin toimimalla toteutuvan kauppahinnan pitäisi kuulemma olla hyvin lähellä pyyntiä.

Näiden kiinteistönvälittäjien tekemien hinta-arvioiden pohjalta päivitän nettovarallisuuslaskelmaani asunnon arvoksi varovaisuuden periaatetta noudattaen alarajan mukaisen € 205.000. Viiden vuoden takaisen ostohinnan, jolla asunto on tähän asti ollut arvostettu, ollessa € 175.000 nettovarallisuuteni pompahtaa kertaheitolla € 30.000. Varsin mukava arvonnousu!

2 vastausta artikkeliin “Välittäjän arvio asunnon hinnasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s