Tein itse ja säästin

Luin hiljattain Frugalwoods-blogista kirjoituksen tee-se-itse-hiustenleikkuusta. Ja nyt käydessäni leikkauttamassa hiukseni, laskukone päässäni alkoi raksuttaa.

Olen käynyt useita vuosia samalla parturilla suhteellisen säännöllisesti noin kuuden viikon välein. Veloitus puolen tunnin hiustenleikkuusta on € 35. Paikassa on käytössä leimakortti, jolla joka kuudennesta käynnistä saa € -25 alennusta.

Alennus huomioituna hinnaksi tulee noin € 31 per leikkaus. Kuuden viikon välein tehtynä vuoden aikana parturikäyntejä tulee jokseenkin yhdeksän kappaletta. Siis € 279 edestä vuodessa. Kotiparturi-hiustenleikkurien hinnat pyörivät siinä neljänkympin tuntumassa, joten kone tienaa hintansa nopeasti takaisin. Leikkausjälki ei tietenkään ole yhtä hyvä kuin ammattilaisen tekemänä eli vertailu on siinä mielessä epäreilu.

Downshiftaus-blogissa oli hiljattain hyvä säästämisen psykologiaa sivuava kirjoitus, jossa yhtenä vinkkinä kehotetaan arvottamaan asioita rahan sijaan aikana. Eli kuinka monta tuntia minun pitäisi tehdä töitä, jotta tienaan nettona vastaavan summan?

Jos nettopalkkani olisi € 20 per tunti (noin €/kk 3.150 eli bruttona pitäisi tienata suuruusluokkaa €/kk 5.000), vuoden parturikulut vastaavat 14 työtuntia eli kahta kokonaista työpäivää. Leikkaamalla hiukseni itse, voin siis pitää kaksi lomapäivää enemmän. Ja jos nettopalkkani olisi maltillisempi € 10 per tunti, parturikäynnit vastaavat jo neljää vapaapäivää vuodessa. Ihan sairasta!

Moni meistä käy töissä ansaitakseen rahaa, jolla sitten voi ostaa asioita. Toki työntekoon liittyy muitakin motiiveja. Mutta jättämällä kaupan hyllylle kaikki ne tavarat, jotka eivät ole aivan välttömättömiä, voin tehdä vähemmän töitä ja samalla pienentää omaa hiilijalanjälkeäni. Sama pitää luonnollisesti paikkansa myös palveluiden kohdalla olipa kyseessä parturikäynti, kodin viikkosiivous tai nurmikon leikkuu. Tekemällä itse säästän.

Ylipäänsä palveluiden ostaminen on Suomessa kireän verotuksen vuoksi älyttömän kallista. Oletko tullut ajatelleeksi kuinka monta tuntia putkimiehen pitää tehdä töitä, jotta hän voi työstä saamallaan käteen jäävällä nettopalkalla ostaa sähkömieheltä yhden tunnin työpanoksen? En tiedä tarkkaa vastausta, mutta kerro sinä kommenteissa jos tiedät tai sinulla on hyvä arvaus.

Mutta jos putkari ja sähkäri tarvitsevat toistensa palveluita, he voivat tehdä 1:1 vaihtokaupan, jolloin molemmat voittavat. Tosin verottaja saattaa kiinnostua tällaisesta oravannahkakaupasta. Saa nähdä koska isovanhempien tekemä lastenhoito katsotaan veronalaiseksi tuloksi…

Asioiden tekeminen itse onkin usein taloudellisesti järkevää. Samalla saa tekemisen ilon. Kannustan sinua ryhtymään myös sellaisiin töihin, joista sinulla ei ole aiempaa kokemusta tai osaamista. YouTubesta löytyy ohjevideoita moniin asioihin.

Elämä on rajallinen, joten jokainen hetki kannattaa käyttää viisaasti. On sinusta itsestäsi kiinni kuinka suuren osan ajastasi käytät työntekoon ja rahan ansaitsemiseen. Jos haluat käyttää enemmän aikaan harrastuksiin ja läheisten kanssa olemiseen, onko sinun mahdollista tulla toimeen vähemmällä?

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Tein itse ja säästin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s