Automaattinen säästäminen

En ole koskaan ollut tili tuli, tili meni -ihminen, vaan säästäminen on ollut kivaa jo pikkupoikana. Siitä huolimatta olen luonut itselleni säästämiseen ja sijoittamiseen hyvin pitkälti automatisoidun prosessin. Näin se menee:

Palkka tulee tilille kerran kuukaudessa. Siirrän siitä välittömästi € 200 talouskukkaro-tilille, joka on yhteinen avovaimoni kanssa. Vaimoke siirtää tilille saman summan omana palkkapäivänään. Molemmilla on tilille pankkikortit, joita vingutetaan ruokakaupassa, apteekissa, ravintolassa ja missä nyt yhteisiä ostoksia tehdäänkin. Lisäksi talouskukkarosta maksetaan sähkölasku.

Matkakassaan siirrän lähtökohtaisesti € 150 joka kuukausi. En laske tätä säästämiseksi, koska rahat on tarkoitus ennen pitkää tuhlata tuntematta sen suurempia tunnontuskia. Matkakassa on siis erillinen tili, jolle kerään rahaa lomareissuja ja muita huvituksia varten etukäteen. Tililtä maksan sitten junaliput, hotellit, mökkivuokrat, kylpylät ja sen sellaiset. Myös joitakin suurempia retkeilyyn ja vaeltamiseen liittyviä varustehankintoja olen kuitannut matkakassasta.

Aikana ennen nykyistä ituhipin ekologista elämäntyyliäni, maksoin lentoliput luottokortilla. Luottokorttilaskun kuittasin sitten heti laskun tullessa kokonaisuudessaan pois matkakassaan etukäteen kerätyillä ”lomarahoilla”. En ota matkakassan saldoa mukanaan, kun lasken varallisuuteni määrää.

Säästötilille siirrän heti palkkapäivän jälkeen niin paljon kuin suinkin mahdollista. Summa vaihtelee kuukausittain paljon, koska myös palkkani heiluu kuukaudesta toiseen voimakkaasti. Viimeisen 12 kuukauden aikana pienin säästötilille siirtämäni summa on € 0 ja suurin € 7.250. Palkkatilillä on tarkoitus pitää vain sen verran rahaa, että selviän seuraavaan palkkapäivään. Loput siirrän säästötilille.

Säästötilin lisäksi minulla on erillinen puskurirahasto tai hätävara, jossa pidän noin kolmen kuukauden kuluja vastaavaa summaa. Tämä on viimeinen oljenkorsi, johon voin turvautua jos jäisin esimerkiksi työttömäksi. Suosittelen jokaiselle taloudellista turvaa tuovan puskurin kerryttämistä ennen sijoitusmarkkinoille siirtymistä.

Automaattiset tilisiirrot menevät kuukausittain säästötililtä Seligsonin indeksirahastoihin ja Nordnetin kautta ETF-osuuksiin. Näin ostan osakkeita (tai oikeammin osuuksia osakkeisiin sijoittavista rahastoista) laajalla hajautuksella joka kuukausi samalla summalla. En siis vaihda sijoitussummaa sen perusteella oliko palkkatöissä hyvä vai huono kuukausi. Näin toimimalla tulen varmuudella ostaneeksi enemmän osuuksia kurssien ollessa matalalla ja vastaavasti vähemmän, kun osakekurssit ovat korkealla. Nerokasta!

Tässä tulinkin jo avanneeksi vähän myös sijoitusstrategiaani. Palataan tähän myöhemmin tarkemmin.

Oletko sinä automatisoinut säästämistä? Käytätkö useita pankkitilejä rahojen ”korvamerkitsemiseen”?

Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Automaattinen säästäminen

  1. Tämähän voisi olla kivuttomin tapa laittaa suoraan palkasta osa säästöön automaatiolla, ei tarvitsisi murehtia siitä enää myöhemmin. Pankkikin tarjoaa jokaisesta ostoksesta euron säästöön laittamista, mutta tällaiset ei taida olla kannattavia?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s