Omistus- vai vuokra-asunto?

Robert Kiyosaki tekee kirjassaan Rikas isä, köyhä isä selvän eron varojen ja vastuiden välille. Varallisuutta on vain sellainen omaisuus, joka tuottaa tuloja. Omistusasunto ei siis ole varallisuutta, koska siitä pitää maksaa vähintään hoitovastiketta ja vesimaksu – usein myös rahoitusvastiketta tai asuntolainan korkoja. Jossain on kuitenkin pakko asua. Mutta kannattaako asua vuokralla vai ostaa omistusasunto?

Vastauksia on puolesta ja vastaan, ja se riippuu aina tilanteesta. Perinteisesti vanhemman saapumiserän edustajat ovat toitottaneet omistusasumisen ihanuutta. Monet nuoremmat puolestaan liputtavat vuokralla asumisen puolesta. Mihin ja ketä asiassa pitäisi uskoa? Minulla ei ole absoluuttista vastausta, mutta valotan asiaa todellisen esimerkin kautta.

Asuessani aiemmin vuokralla pienessä kaksiossa asumiskuluni olivat seuraavat:

 • vuokra ja vesimaksu € 785
 • autopaikka € 10
 • nettiyhteys € 20
 • yhteensä € 815

Kun ostin omistusasunnon, laitoin omia säästöjä kiinni € 20.000 ja loput lainasin pankista. Asumiskulut omassa asunnossa ovat seuraavat:

 • lainan lyhennys € 645
 • lainan korko € 130
 • hoitovastike € 125
 • vesimaksu € 20
 • autopaikka € 30
 • nettiyhteys € 10
 • yhteensä € 960

Kotivakuutus ja sähkölasku tulevat näiden päälle asumismuodosta riippumatta.

Vuokralla asumisen puolesta puhuu € 145 pienemmät tililtä kuukausittain lähtevät maksut. Lisäksi voin pitää tuon € 20.000 sijoitettuna osakkeisiin ja saada sille keskimäärin 7% tuoton, mikä tekee verojen jälkeen €/kk 82. Näiden yhteisvaikutuksena rahaa jää siis € 227 enemmän sijoitettavaksi joka kuukausi eli vuositasolla vähän reilut € 2.700.

Omistusasunnon puoleen vaakakuppia painavat ensinnäkin lukuisat pienet parannukset asumisen tasossa: enemmän neliöitä, suurempi parveke, paremmat pintamateriaalit, astianpesukone sekä autopaikka pihan sijaan hallissa. Nämä ovat sellaisia asioita, joista ihan mielellään vähän maksaakin.

Molemmat asunnot sijaitsevat samalla kasvavalla alueella vain muutaman sadan metrin päässä toisistaan. Alueen kasvava kysyntä luo painetta vuokran korotuksille, kun omistusasunnolle se puolestaan merkitsee arvon nousua todennäköisesti enemmän kuin tuon € 2.700 per vuosi. Ja jos lainan lyhennykset näkee omien rahojen siirtämiseksi taskusta toiseen – saan nuo rahat takaisin tililleni, kun aikanaan myyn asunnon – asumiskulut ovatkin vain € 315.

Valinta on tässä tilanteessa mielestäni täysin selvä. Vuokralla asumisessa ei olisi mitään järkeä. Maksamalla € 145 enemmän, nettovarallisuuteni kasvaa € 645 kuukausittain.

Nyt 5 vuotta myöhemmin olen maksanut asuntolainaa pois noin € 37.000 edestä ja asunnon arvo on noussut arviolta € 20.000. Oman asunnon ostaminen onkin ylivoimaisesti paras tekemäni taloudellinen päätös.

Miten sinä hahmotat vertailun omistus- ja vuokra-asunnon välillä? Entä miten perustelet nykyisen asumisratkaisusi itsellesi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s